het Waterschapshuis
Door klimaatverandering komen extreme buien of lange periode van droogte steeds vaker voor. Herinner je je nog de periode van extreme droogte in 2018? Dat zorgde voor watertekorten in ons land met allerlei gevolgen zoals toenemende verzilting van het zoete water, onzekerheden voor drinkwaterproductie, stremmingen in de recreatievaart en lage grondwaterstanden in de stad en op het platteland.
Om beter voorbereid te zijn op een volgende periode van droogte kan je je voorstellen dat gebruikers van het IJsselmeer willen weten hoe het water dan verdeeld kan worden. Boeren willen bijvoorbeeld weten wanneer ze het land kunnen beregenen. Een binnenschipper wil weten wanneer hij de sluizen door mag varen en hoe diep de watergang is als hij met een lading het binnenland in vaart. Waterbeheerders van een waterschap willen weten wat het effect van droogte is op bijvoorbeeld de verzilting, de veiligheid van een dijk, begroeiing van een oever of de ecologische kwaliteit van het water.
Door de waterbeheerders (9 waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat) en gebruikers (drinkwaterbedrijf PWN en LTO) van het IJsselmeer zijn factsheets opgesteld. De factsheets geven inzicht in de werking van het watersysteem en de impact en kwetsbaarheden bij watertekort. In deze factsheets is waardevolle informatie samengebracht en gepubliceerd[1]. Deze factsheets zijn echter een momentopname en bevatten statische informatie.
Voor optimale samenwerking willen waterbeheerders op een toegankelijke wijze te weten komen wat er speelt in het IJsselmeergebied en dus ook begrip hebben voor de wensen van een ander waterschap rond het IJsselmeer. Daarbij is samenwerking en kennis van elkaars systemen belangrijk. Deze statische informatie levert nu niet altijd een actueel inzicht. De weergave kan gebruikersvriendelijker waardoor gebruikers en waterbeheerders van het IJsselmeer in 1 oogopslag inzicht hebben in de werking en de gevolgen van maatregelen in elkaars gebied.
Onderzoek je, in een Hackaton, mee hoe deze statische informatie dynamisch gedeeld en beheerd wordt zodat informatie gebruiksvriendelijk en inzichtelijk wordt voor de waterbeheerders? Ben jij die young professional, student of vrije geest die creatief is met informatie en data? Of een ster in dynamisch visualiseren? Hou je van een uitdaging, een leerzame experience om samen met experts een probleem op te lossen? Sluit je dan aan bij deze challenge!
Deze challenge is een initiatief van het Waterschapshuis in samenwerking met projectgroep Slim Watermanagement waarin Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Zuiderzeeland, Wetterskip Fryslân, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Noorderzijlvest, Waterschap Vechtstromen, Waterschap Hunze en Aa’s en Rijkswaterstaat samenwerken.
[1] Joint Fact-finding Studie Robuustheid IJsselmeergebied bij droogte