Denktank IJsselmeergebied 2022

Een denktank is een overkoepelend project, waarbinnen de verschillende lokale challenges onderdeel zijn van het grotere landelijke geheel. Vorig jaar was de eerste editie en was het thema ‘Droogte’ gekozen. Dit jaar is gekozen voor het ‘IJsselmeergebied’ als thema voor de denktank 2022.

Van januari tot en met 20 september worden er op verschillende plekken in het land water challenges ingericht. Je kan meedoen als individu, team of inschrijven als mede-organisator. Tijdens een water challenge worden lokale uitdagingen door belanghebbenden ingebracht.

Voorbeelden van lokale uitdagingen met het thema ‘IJsselmeergebied’ zijn: zoetwatervoorziening, emissieloos varen, multifunctioneel gebruik, energietransitie, verbinden deelsystemen, natuurontwikkeling.

Multidisciplinaire teams wordt gevraagd om mee te denken over een oplossing voor deze problemen. De beste oplossingen worden gepresenteerd tijdens de finale op 20 september in Den Haag.

Kijk op de kaart  en in de kalender waar en vooral wanneer je in Nederland mee kan doen.

Mocht je zelf een uitdaging hebben, meld je dan ook aan. Samen bereiken we meer!

 

Waarom?

We werken graag samen aan een krachtige, innovatieve, toekomstbestendige- & behendige en slagvaardige watersector.

De watersector ontwerpt, bouwt en werkt aan kansen en innovaties voor een veel duurzamere samenleving. Zo kan de watersector bijvoorbeeld opsporen waar een corona uitbraak is. En wist je dat een waterzuiveringsbedrijf grondstoffen levert uit gefilterd afvalwater? Veel kleding en technisch apparatuur komt via de oceanen naar Nederland. Schone schepen, slimme havens en snel transport is nodig om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen. Ook zijn er nieuwe uitdagingen door de groeiende wereldbevolking of het stijgen van het zeeniveau. Dit betekend dat nieuwe expertise en grensoverschrijdende samenwerkingen essentieel zijn om hoofd te bieden aan alle kansen en bedreigingen.

Nieuwe ideeën en samenwerkingen willen we vangen door een serie thematische evenementen te organiseren met én door een divers partnernetwerk. We noemen deze serie denktanks. Elk jaar wordt een ander thema onder de loep genomen. Heb jij, weet jij of wil jij nadenken over deze steeds vaker voorkomende uitdaging, meld je aan. Wij organiseren gezamenlijk een verbindend en faciliterend platform voor samenwerking, inspiratie, lessen, groei en praktische ondersteuning.

Win de DenkTank! Hoe?

Als je je hebt ingeschreven voor een lokale water challenge en er is plek, kun je daaraan meedoen! Je krijgt van de organisatie van de lokale water challenge een bericht over de challenge en over het team waarin je werkt.

De oplossing voor het vraagstuk presenteert elk team in een filmpje van 5 minuten. Dit filmpje kan uiteraard ondersteund worden met foto’s, figuren en video’s. Maak iets moois, creatiefs en innovatiefs!

Jouw filmpje kun je delen op jouw eigen social media, waarbij je #denktankijsselmeergebied gebruikt en ons tagt (Instagram, LinkedIn, Twitter).

Elk team dat op Instagram zijn filmpje upload en #denktankijsselmeergebied gebruikt, maakt kans om tijdens de finale op 20 september 2022 jouw oplossing te presenteren aan de vakjury. Zij hebben een groot netwerk, dus wellicht wordt jouw oplossing werkelijkheid!

Een Water Challenge is een lokaal event waarbij jongeren en experts met verschillende achtergronden samenkomen om een oplossing te vinden voor een lokaal water gerelateerde uitdaging

Finale

Op Prinsjesdag, 20 september, vindt de grote finale van de Denktank IJsselmeer plaats live in Den Haag! De deelnemende teams hebben online hun oplossing voor de lokale water challenge kunnen delen door middel van een filmpje. Deze oplossingen zullen door een vakjury worden bekeken en beoordeeld.

Samen sterker voor een krachtige, innovatieve, toekomstbestendige- & behendige en slagvaardige watersector!