Winnaars Denktank Droogte 2021

Tijdens de Waterredenaars, een netwerkevenement op Prinsjesdag, was de prijsuitreiking van de Water Challenges – denktank droogte 2021.

De vijfkoppige jury bestaande uit: Tanja Klip-Martin, Rene Didde, Dolf Kern, Ap Verheggen en Laura de Vries, heeft een week daarvoor de 5 finale filmpjes gezien. De inzendingen kwamen van ClimateCafe Groningen, Wetskills, ClimateCafe Drents Overijsselse Delta en Acacia Water/Nationaal Watertraineeship. De filmpjes werden beoordeeld op de uitvoerbaarheid, integraliteit en innovativiteit.

De ene oplossing was meer technologisch, de ander meer economisch en de ander sociaal-maatschappelijk. De winnaar van de eerste editie Water Challenges is geworden: 10x Texel – team 2!

Acacia Water heeft een ondergrondse regenwater opslag gebouwd op Texel en was benieuwd of dit ook op 10 andere locaties in het land uitgevoerd kon worden. Team 2 heeft een sociaal-maatschappelijk oplossing aangedragen hoe je draagvlak creëert, gekoppeld aan biodiversiteit. Met de blik van een pessimist en optimist werd de visie, maar ook de haalbaar- en betaalbaarheid neergezet. Zij hebben meerdere terreinen met elkaar weten te combineren en daarmee de winst binnengehaald! Gefeliciteerd!

 

Ben jij nu ook nieuwsgierig en enthousiast geworden? Doe dan volgend jaar mee met Water Challenges – Denktank IJsselmeergebied!

 

DenkTank Droogte 2021

Een denktank is een overkoepelend project, waarbinnen de verschillende lokale challenges onderdeel zijn van het grotere landelijke geheel. ‘Droogte’ is in dit eerste jaar gekozen als thema voor de denktank 2021.

Van 17 mei tot en met 21 september worden er op verschillende plekken in het land water challenges ingericht. Je kan meedoen als individu, team of inschrijven als mede-organisator. Tijdens een water challenge worden lokale uitdagingen door belanghebbenden ingebracht.

Voorbeelden van lokale uitdagingen met het thema ‘droogte’ zijn: de invloed van zout voor een boerenbedrijf, het zakken van grondwaterpeil, het stijgen van de zeespiegel, overlast bij heftige regenbuien, breuken in dijken, watertekort, watergebruik.

Multidisciplinaire teams wordt gevraagd om mee te denken over een oplossing voor deze problemen. De beste oplossingen worden gepresenteerd tijdens de finale op 21 september in Den Haag.

Kijk op de kaart  en in de kalender waar en vooral wanneer je in Nederland mee kan doen.

Mocht je zelf een uitdaging hebben, meld je dan ook aan. Samen bereiken we meer!

 

Waarom?

We werken graag samen aan een krachtige, innovatieve, toekomstbestendige- & behendige en slagvaardige watersector.

De watersector ontwerpt, bouwt en werkt aan kansen en innovaties voor een veel duurzamere samenleving. Zo kan de watersector bijvoorbeeld opsporen waar een corona uitbraak is. En wist je dat een waterzuiveringsbedrijf grondstoffen levert uit gefilterd afvalwater? Veel kleding en technisch apparatuur komt via de oceanen naar Nederland. Schone schepen, slimme havens en snel transport is nodig om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen. Ook zijn er nieuwe uitdagingen door de groeiende wereldbevolking of het stijgen van het zeeniveau. Dit betekend dat nieuwe expertise en grensoverschrijdende samenwerkingen essentieel zijn om hoofd te bieden aan alle kansen en bedreigingen.

Nieuwe ideeën en samenwerkingen willen we vangen door een serie thematische evenementen te organiseren met én door een divers partnernetwerk. We noemen deze serie denktanks. Elk jaar wordt een ander thema onder de loep genomen. Heb jij, weet jij of wil jij nadenken over deze steeds vaker voorkomende uitdaging, meld je aan. Wij organiseren gezamenlijk een verbindend en faciliterend platform voor samenwerking, inspiratie, lessen, groei en praktische ondersteuning.

Win de DenkTank! Hoe?

Als je je hebt ingeschreven voor een regionale waterchallenge en er is plek, kun je daaraan meedoen! Je krijgt van de organiserende caseowner een bericht over de challenge en over het team waarin je werkt.

De oplossing voor het vraagstuk presenteert elk team met een pecha kucha. Dat is een presentatievorm waarbij je een verhaal vertelt, terwijl er op de achtergrond 20 afbeeldingen 20 seconde worden weergegeven. In het totaal duurt jouw verhaal dus 6min40sec.

Jouw pecha kucha kun je delen op jouw eigen social media, waarbij je #denktankdroogte gebruikt en ons tagt (Instagram, LinkedIn, Twitter).

Elk team dat op Instagram zijn filmpje upload en #denktankdroogte gebruikt, krijgt het boek Nederland Droogte land van René Didde opgestuurd. Daarnaast maak je daardoor kans om tijdens de finale op 21 september jouw oplossing te presenteren aan de vakjury. Zij hebben een groot netwerk, dus wellicht wordt jouw oplossing werkelijkheid!

Een Water Challenge is een lokaal event waarbij jongeren en experts met verschillende achtergronden samenkomen om een oplossing te vinden voor een lokaal water gerelateerde uitdaging

Finale

Op Prinsjesdag, 21 september, vindt de grote finale van de Denktank Droogte plaats live in Den Haag! De deelnemende teams hebben online hun oplossing voor de regionale water challenge kunnen delen door middel van een pecha-kucha presentatie. Deze oplossingen zullen door een vakjury worden bekeken en beoordeeld. Onze jury bestaat uit vijf fantastische waterexperts, die hier onder aan u worden voorgesteld.

We zullen vanaf 17 mei tot 20 september elke oplossing aandacht geven via Instagram @h2ochallenges. Begin september, na het laatste event zal de voorselectie van 6 finalisten bekend worden gemaakt. De finalisten mogen hun oplossing pitchen tijdens het slot-event. Wellicht blijft jouw pitch niet alleen bij theorie maar wordt deze middels het grote netwerk realiteit. Samen sterker voor een krachtige, innovatieve, toekomstbestendige- & behendige en slagvaardige watersector!

Tanja2

Tanja Klip-Martin

Tanja Klip-Martin is als bestuurder erg betrokken bij water, bodem en klimaat. Per januari dit jaar is ze gestopt als dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe. Daar zat in haar portefeuille onder andere innovatie en bodem & ondergrond; thema’s die goed aansluiten bij de Denktank Droogte. Momenteel is Tanja Klip-Martin Eerste Kamerlid namens de VVD en houdt ze zich bezig met klimaat, waterstaat en Omgevingsrecht. Daarnaast is ze bodemambassadeur bij het Initiatief Bewust Bodemgebruik en werkt ze in een netwerk aan de maatschappelijke bewustwording van ‘de kracht van de bodem’.

Rene

René Didde

René Didde is wetenschapsjournalist met een sterke interesse voor milieu, natuur en klimaat. Over deze thema’s schrijft hij al dertig jaar artikelen in onder andere de Volkskrant, Binnenlands Bestuur, Technisch Weekblad en Milieumagazine. Onlangs verscheen Renés nieuwste boek ‘Nederland Droogteland’ over wat de oorzaken zijn van verdroging, verzakking en verzilting en welke effect ze hebben op de natuur.

Wil jij met je team ook dit interessante boek? Als je je peca kucha (eindresultaat van een challenge) online zet met #denktankdroogte, krijg je per team ook een boek!

Laura de Vries

Laura de Vries

Laura de Vries is een Klimaatambassadeur van de Toekomst. Onder leiding van de Nederlandse klimaatgazant Marcel Beukeboom volgt zij een jongeren traject waarbij Laura zich richt op inclusie binnen de klimaattransitie. Daarnaast is Laura geslecteerd als EU Climate Pact Ambassador. Door de Europese Commissie is Laura erkend als klimaatambassadeur, waardoor ze onderdeel uitmaakt van een Europabreed netwerk van klimaatambassadeurs.

Ap2

Ap Verheggen

Ap Verheggen is kunstenaar en ondernemer. Met een positieve instelling en een drang om buiten de gebaande paden te treden, komt Ap met ‘out-of-the-box’-oplossingen. Een opwarmend klimaat met meer zonlicht, zorgt voor meer waterdamp in de atmosfeer. De SunGlacier is een technologie die Ap heeft ontwikkeld, waarmee waterdamp uit de lucht kan worden opgevangen en gecondenseerd. Hiermee ‘maakt’ hij water in gebieden waar dat ogenschijnlijk niet is.

Tijdens deze Denktank zal Ap letten op creativiteit en lef om tot innovative oplossingen te komen.

Dolf

Dolf Kern

Dolf Kern is coördinerend adviseur voor het deelprogramma zoetwater en regionale deltastrategieën bij Staf Deltacommissaris. Dolf is geschoold als hydrogeoloog, maar is gedurende zijn carrière meer de beleidswereld ingegaan. Hierin ziet hij dat integraal en multidisciplinair denken nodig is om tot blijvende oplossingen te komen. Dit is dan ook waar hij op gaat letten in de finale van de Denktank!