Bouwen met Natuur in het Markermeer-IJmeer
Wat kan je doen met het concept ‘Bouwen Met Natuur’ in het Markermeer-IJmeer?
Bouwen met Natuur (BMN) is een concept waarbij de natuur wordt ingezet om risico’s van klimaatverandering, zoals golfslag en zeespiegelstijging, het hoofd te bieden. Het wordt ook wel ‘nature-based solutions’ of ‘eco-engineering’ genoemd. Bij BMN is het uitgangspunt dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen. Een geslaagd voorbeeld van BMN is de ontwikkeling van de Marker Wadden. Hier is slib dat is vrijgekomen bij zandwinning ingezet voor het maken van eilanden en ondieptes. Bij het maken van Trintelzand zijn boomstammen in de bodem verankerd. Deze boomstammen geven beschutting en dienen als substraat voor slakken/mosselen/etc.
Voor aanleg en herstel van natuur in het Markermeer-IJmeer is de vraag die je gaat beantwoorden of er nog andere ontwerpprincipes te bedenken zijn en welke natuurlijke (gebiedseigen) materialen je hierbij kan toepassen. Denk hierbij aan belangrijke onderwerpen voor natuur als voedsel, beschutting/rust, veiligheid. Maar ook aan niet-natuurdoelen als veiligheid, beleving van het meer, klimaat, etc.
Een voorbeeld van een meer traditionele maatregel is het gebruik van rifballen van beton. Bij een proefopzet met betonnen rifballen langs de Houtribdijk zijn de resultaten bemoedigend, maar kan dit ook met (meer) natuurlijke materialen?
Wat lever je op?
Je gaat aan de slag om (een aantal) ontwerpprincipes te bedenken die bijdragen aan natuurherstel. Het mag ook een ontwerpprincipe(s) zijn om negatieve effecten op natuur te ‘minimaliseren’. Denk bijvoorbeeld aan de effecten van visserij of recreatie op en onder water en langs de randen van het meer.
Heb je iets bedacht, werk dan één of meerdere ontwerpprincipes uit (in overleg te bepalen). We vragen hierbij om te beschrijven en/of te visualiseren hoe het ‘ontwerp’ er uitziet. Probeer hierbij ook:
- aan te geven aan welk doel of doelen het ontwerpprincipe een bijdrage levert.
- na te denken over geschikte locaties.
- aan te geven van welke materiaal gebruik wordt gemaakt. Kan dit met gebiedseigen materiaal / komt dit van ‘buitenaf’?
- een indicatie te geven van de haalbaarheid. Wat is er (nog) nodig?
- ….. (wat je verder nog mee wil geven).
Denk mee en werk samen met de Ambtelijke werkgroep Markermeer-IJmeer aan een veerkrachtiger, duurzamer en robuuster Markermeer en IJmeer: https://www.markermeerijmeer.nl