Bos & Bodem
Vloedbos voor een betere onderwaterwereld van het IJsselmeergebied?
Opdrachtgevers: Vogelbescherming Nederland en CBHN
Begeleiders: Leo Bruinzeel (VBN) en Flos Fleischer (CBHN)
Als je een eiland maakt ergens in het IJsselmeergebied en je voert er geen beheer uit, dan krijg je een wilgenbos (dat komt door het waterpeil). In het IJsselmeergebied is wilgenbos geen doelnatuur. Vanuit Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk pleiten we voor eilanden met kale grond met pionier vegetatie voor plevieren en sterns. Ook natuurbeheerders zetten op andere natuurtypen in (en werken er hard aan om gebieden wilg-vrij te houden).
Maar waarom wordt de aanleg van vloedbos niet onderzocht? Wat is er mis aan semi-natuurlijke vegetatie waarin visetende vogels kunnen broeden, vissen kunnen schuilen tussen de wortels, vogelpoep kan circuleren binnen de kringloop, dode bomen en takken die in het water verteren?.
Kan het eigenlijk technische wel en gaat het werken? Is een vloedbos een manier om nutriënten in de waterkolom te krijgen? Kunnen we het onderwaterleven met dit soort interventies verder op gang helpen?
Wat zijn de uitwerkingsmogelijkheden? (structuren, dood hout, gecombineerde ondergrond variatie op verschillende schalen, locaties).
Wat zijn de voor- en nadelen van ingrijpen? Welke experimenten hebben we waar nodig?
We zoeken jonge denkers die dit onderwerp fris aanvliegen en ons door de bomen het bos laten zien!